Khamis, 11 Disember 2008

From my eyes, to yours'.

Art is my PASSION, LIFE and LUST. haha. well, yang saye maksudkan kat sini bukannye music ke ape ke, but fine art. terbace plak kat paper smalam, articles pasal ade sorang mamat ni. graduated fr uitm. diploma art and design. degree (with Anugerah Naib Canselor and hundreds lagi anugerah die dapat) fine art, major painting. rasenye sangat jeles akan mamat tu. achive bende2 yang x mungkin saye dapat achive (kot).

well, my passion started since i wuz in kindergarten rasenye. kaler2 and draw anythin. ayah la slalu belikan drawing blocks banyak2. pakai borong punye. tapi yang sengalnye takde satu pun artwork tu dapat saye simpan (tah mane pigi tah)

start skola rendah, saye try masok macam2 art punye petandingan. anyaman la, drawing la, poster la. even drawing a mural and buat sculpture pakai bende2 tebuang. yang peliknye bile exam teori, my marks agak flunked la. tapi bab building sculpture or painting boley plak dapat A (megah). cekgu2 pon minat ngan artwork saye, tapi saye x penah bagi diorang pon. lagi baek saye bawak balek umah.

influenced by ayah la. he's a good artist. but bakat die x dikembangkan sebeb minat die cenderung ke bende lain. suke tengok die lukis orang. musti ade muscle2 ngan kepale yang telebey bulat. bile lukes moto ke, krete ke, even mesen bajak tanah, memang la serupa sangat.

bile da masok skola menengah, klass art la paling ditunggu2. (sampai form 3 je ade klass art). cekgu zety adelah cekgu yang ROCKS. tangan die "hidup". slalu conteng2 dinding skola and klass tu dengan die la. bile da baekk ngan cekgu zeti, dapat la akses tak terhingge kat art studio kat skola tu. macam2 bende la saye try. dari buat glass coloring art sampai la ke buat batik "tie n dye". banyak blaja dr die tu. (time kaceh cekgu)

bile da masok form 4, da xde klass art pulak. but, saye still lagi sebok2 kat art studio tu, jeles je pae budak2 PD n EKO buat (saye klass pure SC1, so art adelah optional). cekgu zety kate, amek je art tu. die ley ajakan. tp saye kene la stay lepas skola. so, budak SC yang masok art class adelah saye n senah je. yang laen2 adelah budak2 SC2 (ade la beberape ketol). so, bile teori punye study n exam, blaja le besungguh2.

during form 4 tu jugak, saye da minat art laen, which is performng arts. da start masok teater da. so bile event je, saye la sebok, especially PUISIDRA. haih, jadik backstage crew je. x menang pon sebab judge biasenye berat sebelah. (x puas ati lg nii!!)

art laen, is journalism (art ke ni?). jadik freelance journalist mase form 4 utk skool bulletin. ade 2 edition je, sebab editor die sangat ambitious tapi ske harapkan orang laen. mane tak jadi 2 issue je bulletin tu. SERAYA TORCHZONE dijual kat sume orang, temasok la pembantu makmal and makcik kantin. sangat laku, walopon isi die x seberape.

masok form 5, getting ready 4 de big exam. so, apply la jugak utk paper art. pakai buku ayong je, sebab ayong pon used to take art mase zaman die punye SPM. project yang dibuat adelah BATIK. motive die hidupan laot. sangat sengal2 je. nak tengok? ni haa.. kat bawah ni:

ni la method2nye. nak buat batek. nampak senang je kan? tapi, 5 month br la siap.

ni la motive "tie n dye" buat kat atas tissue paper je neh..

motive seahorse ni. gamba real n gamba lepas dibatikkan. sume hand-drawn ye.

nemo ni. my fav yang kaler pink itam tu.

turtle ni, macam x jadi sangat. ingatkan nak buat motif kaler jade atas blakang die. kasi sikit oriental. but x jadi la pulak. haih..

ikan ni xtau species ape. lepas di-batekkan pon agak serabut sebab pakai color combination yang striking sangat.

macam illustration utk buku "drawing batik for dummies" saye punye portfolio ni.

NI LA HASILNYE (FINALE)... canteknye burok...

ni plak pict drawing saye mase SPM. theme die burong dalam sarang je. dicurik gambanye seblom 5 menet dikutip oleh pengawas preksa tu. oleh kerna paper art ni paper last, dan saye dikalangan yang paling last siap, so, pengawas preksa tu pon bagi la amek pict pakai henfon dengan penoh belas kasehan.

end.. saye dpt good grade from it. alhamdulillah.


Ni la artwork skarang...
nowadays minat sketching je. lukes2 pape pon. main media is coal pencil, serbok roti kering, pemadam yang x kuwakan banyak bulu and jari2 yang kesat. Sakinah, my fren kat Glasgow kate x cantek pakai thumb untuk smudge drawing, better pakai pencil sikit2. oleh kerane saye ni x se-sabar Sakinah, so, comotkan jugak dengan jari2 Acromegaly ni jugak. (sakinah is a good artist. drawing die lagi hebat2 dari saye. jeles la. huh.)

-kemboja kubur-

-english dining place-

-tepus tanah kat laman umah-

-home-

-sea conch-


-Uchan-

latest -holding heart-

~END~

4 ulasan:

The 19th Conqueror berkata...

i didn't know you're such a good artist! hmmm... best giler gmbr2 tu...

Azar Azman berkata...

gees... THANX!! hahaa..

chef hasyimah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
mizreisya berkata...

damn great la!! juz luv d sketches.. ehm u wanna hv dat kinda house eh??