Selasa, 28 Disember 2010

La Tahzan. please abang yon. please.

everytime nak masok awal taun, or tengah taun. gua mule sentap. tengok kawan2 bikin status happy kepuasan x tehingga dek nikmat tuntot ilmu.

  • kawan2! rumah sewa suda okay! see u next week!
  • bestnye start class! sem 4 suda! x saba nak grad!
  • duet JPA masok! duet MARA masok! woohoo!
dalam ati gua, Allah je tau. betape jeles ya amat, betape despairnye ati tesalah pileh jalan. yang dikejor x dapat. yang tengah kendong, cicior. ke Allah saje buat jalan laen, laen dari orang laen?

still, x nampak pelangi. gelap. macam nak ribut balek. harapan tinggi. macam gunong. tinggi lagi. tapi mesti x jadi. subhanallah, absolutely nothing happen. ayong suro sabor. member2 suro sabor. ibu ayah x kuwa sepatah da. speechless. sabor. saborrrrrrrrrrrr.

but.

stiap kali rase tegantung, mesti Allah loose-kan balek tali gantong yang mencerot leher jinjang neh.

shared from aria annabel arezena. kawan ayong.

Terdapat beberapa perkara yang mempunyai kaitan dengan kesusahan atau secara lebih khusus sebagai penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaan yang mana pada kebiasaannya kita mengambil ringan tentang perkara tersebut. Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl Lis Sa'yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.


1. Tidak sembahyang atau solat.

2. Tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.

3. Makan atas pinggan yang terbalik.

4. Memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri.

5. Menganggap ringan apa-apa yang terjatuh dalam hidangan makanan.

6. Berwuduk di tempat buang air besar atau air kecil.

7. Suka bersandar pada pintu rumah.

8. Suka duduk di atas tangga.

9. Membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan.

10. Membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung.

11. Tidak membersihkan rumah.

12. Membuang sampah atau menyapu dengan kain.

13. Suka membersihkan rumah pada waktu malam.

14. Suka tidur di atas muka.

15. Membakar kulit bawang.

16. Menjahit baju yang sedang dipakai.

17. Mengelap muka dengan baju.

18. Berdiri sambil bercekak pinggang.

19. Tidur tidak memakai baju.

20. Makan sebelum mandi hadas.

21. Tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.

22. Pergi ke pasar sebelum matahari terbit.

23. Lambat pulang dari masjid.

24. Doakan perkara yang tidak baik terhadap ibu bapa dan anak-anak.

25. Kebiasaan tidak menutup makan yang dihidangkan.

26. Suka memadam pelita dengan nafas.

27. Membuang kutu kepala dalam keadaan hidup.

28. Membasuh kaki dengan tangan kanan.

29. Membuang air kecil pada air yang mengalir.

30. Memakai seluar sambil berdiri.

31. Memakai serban sambil duduk.

32. Mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.

33. Makan dengan menggunakan dua jari.

34. Berjalan di antara kambing.

35. Berjalan di antara dua perempuan.

36. Suka mempermainkan janggut.

37. Suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.

38.Meletakkan tapak tangan pada hidung.

39.Suka menggigit kuku dengan mulut.

40.Mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.

41.Mengadap kiblat ketika membuang air besar atau air kecil.

42.Menguap ketika solat.

43.Meludah di tempat buang air besar atau air kecil.


banyaknye khilaf.

ade je pelangi. gua je tak nampak.


...

Khamis, 23 Disember 2010

lepas ribut, Allah kasi pelangi.

mukaddimah. xde kene mengene ngan repekan tengah malam ni. sape stuju, sile angkat tangan mcm saye. *pose ala ex penari kebudayaan.



balas2 surat chenta~.

~"alhamdulillah, it went well and smooth. the HOD is such a nice guy. en S namenye. so frenly, die yg greet org mase tgh lost dalam hospital separoh siap tu.

subhanallah, the interview tu rase mcm sekejap sgt. xtau la both en. S ngan madam HR tu nak cepat ke hape. but most of the time they laugh and smile. i hope thats a good sign.

ade lg sorang pariya td. die dtg interview for the same post jugak. i was sceptical jugak, sebab HR tu kate nak multiracial employee. so raye xde sape2 nk amek cuti.

so i tibai je, sy xde kampong. kampong kL. work during raya is not a problem for me at all. dlm CV pon tulis "able to do oncalls and work on festives season".

i hope there's a slight chance for me, to work there. but i x put high hope. takot despair. memang da tawakkal, but it seems like i av to continue working kat kedai kopi kak limah dulu sebelum bende laen jadik kan. teehee.

they said they'll call me back, tp MasyaAllah lupe nak tanye "bile ye nk call balek?". silly me. xpela. ade rezeki, ade la. hoping a continuous Doa from u kakak."~ (post di edit dr article asal. sikit je).

bende yang paling susah skali nak buat, is, to listen well. to think rationally. and to guide.

kakak is a good listener. a problem-solver. ala2 penasihat. the only one who gua need the most. and the one thank the most. for listening. sayang lu banyak2 la.




nak tengok banyak2 kali. sampai muntah.

p/s: rase macam nak merempit balek.
p/s lagik: sume yang begelar EX, adelah saiko, obsessive, x puas ati manjang. ade sebab lu jadik ex. kalau xde sebab munasabah, lu x jadik EX. move on, kalau rase x brape bodo. and kalau da move on, still rase x bodo, jangan sebok hal orang suda. yes. sharing is caring. caring is loving. loving is not necessarily fucking. sudahhhhhhhhhhhh. byk keje laen bole buat. pegi class fardhu ain lagi banyak pekdah. okay. istighfar.


...

Selasa, 14 Disember 2010

say my name. say my name.



“Sesungguhnya aku hanyalah mengadukan kesusahan dan dukacitaku kepada Allah dan aku mengetahui (dengan perantaraan wahyu) dari Allah, apa yang kamu tidak mengetahuinya.' - Yusuf ayat 84-86.




curik kat blog Faisal Tehrani, quoted from Al-Quran.

Allah suroh nangis. Allah tak kate pon "hey jangan nanges. dosa". xde. kalo ade, lu tunjok gua. oke?

orang mlayu kate (orang mlayu la yang paleng kuat cocok kan? carot ai kalau gua salah), jantan nanges x macho la. bapok. pondan arbok. lempuan. jiwang. etc. aii, suke pon salah. nanges pon salah. motep?

meh gua promot. banyakkan reading. jangan jahil ikot sedap ati. kalau ati tu cantek becahaye takpe. bace blog ni. cantik. gua addicted. agak skema. tak sebiadab blog gua. tapi, yes. addicted suda.


besok jugak gua menggerakkan pungkok, mencarik permanent job yang betol2 permanent punye. tak macam buat kek. kejap menerap. kejap fesbuk. kejap tengok Do Re Mi. kejap sambong bancuh balek. kejap verangan. kejap kek bantat. kejap frust. kejap fedap. pastu fakap. modal ibu kuwa. duet untung ibu dapat ciput. yeah. the truth. sangat2 tak berguna gua ni. xpe ibu. orang doakan ibu hari2. all the time. sedekah ibu ayah surah Ar-Rahman everyday. mase ibu still idup ni. kite x kaye skarang bu. kemudian nanti, ade la tu. Allah tu extremely kaya.

knape surah Ar Rahman? taktau. surah feveret gua.


sudah. sudah sampai limit.

tak kesah graduan Radiology UaiTM keje kedai kasot ke, keje kedai makan ke, keje cekgu tusyen ke. gua nak carik duet. skati gua la nak keje mane pon? mase gua susah ade lu kasi duet? so stop judging people yang lu even x kenal luar dalam, and teruskan sedekah doa. i will thank you for that. cuz i need that the most.

tengok orang dapat keje senang lenang. mencurah2. ya Allah. gua envy. gile jeles sial! syaiton nir rojim punye keje. "jeles lagi! jeles lagi! benci die! benci! putus asa! Allah x fair ngan ko! stop beharap kat Allah". besarnye khilaf. tapi alhamdulillah gua tak hekot cakap makhluk api ittew.

"xpela. rezeki die. ade untok ai nanti, ade la"


moga ade rezeki besok.


p/s:

daos, ade rezeki tu. lapang sebelum sempit. sempit sebelom lapang. sabar. rahmah. bukan musibah.

bella, get well soon. hari ke-5 sakit kuat. risau la.


Selasa, 7 Disember 2010

Sahabat? ke Musibat? or hanye Kelibat? yang Tesumbat?

chemong. the kuceng.


kalau nak tolong orang, bia tolong sampai abes. takyah cakap je brapi, in the end, bunyik pon tadak. tak tedaye nak tolong, cakap awal. x baek bagi org tunggu mcm org gile clueless nan desperet. kalau x ikhlas, xyah buat.~

penah x lu orang ade member mintak tolong tatkala dorang tengah sempit sesak segale?
penah x lu mintak tolong kat member2, tatkala lu sesak sedeh sempet senak segale?

penah x denga "gua akan tolong lu. lu jangan risau"

or

"lu jangan risau. gua tolong lu sampai lu sakses".

salah tu. salah sangat2 tau x. instead, cakap je "i see what i can do okay?"

gua rase x snonoh la kasik false hope kat orang? cane kalau lu xley nak proceed ape yang lu da "janji", walopon x tempik word "i janji yaw!". sendri mau paham. sendri mau hengat.

yang gua bengang, taip makhluk bodo mogira yang senyap terus, bile tau kite susah, nan jatoh lebey susah, nak recall la kalau2 hado brite pasal ape bende yang bole die tolong (as secare propa die kabor nak tolong ngan sedaye upaya mungken), teros senyap, ala2 mati mengejot kne bakar dek pariya estet.

x elok kasi false hope kat orang. kalau x mampu, cakap x mampu. awal2. memang weolls taktau what lies ahead in the future, so mid ur words bile lantang becakap.

macam gua. x larat amek order kek banyak2. pastu cakap ngan kastemer. yes. ai bole siapkan order yu. kite contact balek soon. pape ai infom yu.

pastu, abes deadline, gua tak infom itu kastemer. gua senyap2. kastemer call, msg etc gua x angkat. last2 habok pon tadak. kalo lu jadik kastemer, ape lu feel? elok kah? fakap kah?



well. another lesson learned.

bukan sume orang bole bikin kawan. kadang2 yang lawan tu la kawan. yang kawan tu la setan.
a big no no untok tadah2 belas kesian. kalau makhluk tu da tolong, dengan sunggoh2, ikhlas segale, sume lancar. die sendri akan approach lu.
bak kate usen, orang kalau ikhlas, x tunjok, even x cakap pon "yes i will help uolls!". terus buat. wujod ke? or juz dalam drama? serious shit. gua taktau la plak kan.

suke la tengok Angin Rindu Sarajevo. ttibe.

anyways




thank you. for everything. this frenship is for keep. x kesah la keep dalam fridge ke. jpeg format ke. bawah tilam ke. putus sedara itu kafir. fasik. so gua tak bole nak cakap ape da la kan.



p/s: Alhamdulillah.

Isnin, 6 Disember 2010

Bukan Musibah, Tapi Rahmah.



terpulang. ape orang nak cakap. tetap bukan Musibah. tapi Rahmah. thank you Allah.

life is not easy. tapi bile2 sangkot or sesat skejap or fedap merangkap ke fakap, mesti dapat balek. mesti ade klu. ade petunjuk. agak cliche. tak kesah. cliche for a good thing. ok post kali ni sopan sket. xnak biadab2 macam slalu. for the sake of New Year. Salam Ma'al Hijrah.

alright. gua saiko for past few days. kerna sampai suda limit. sedangkan life pon ade limit, which is maot. ni kan pulak filing saiko tetambah ngan iman yang fragile. sape x gile? thank you. for such inspiring comment. gua bace. basah mata. sikit. now baru tau, sape kawan, sape lawan. tanak lawan la. nak bia je. bia die bia bia.

merata da anta resume. by hand. kne maki. kne perli. kne reject. kne gelak. cant complain. hati manusia tak penah puas. tak penah. temasok la ati gua.

prasan x, theme cerite same je blog gua neh, "GUA FAKAP NGAN LIFE GUA YANG FAIL" since past few month. sesedeh. tensyen. readers bosan la. nah i punye sympathy. nak sangat. hamek. ok tak buat da pasni. gua komplen pasal laen plak.

Rahmah. tadi gua bace metro. uols prasan x 1 article neh. "graduan sains forensik xde job" lebey kurang la tajok spesifik x hengat. 3-4 batch sangkot xde job (which katenyree, 250 orang total). UassM (which is so propa-apex uni KATENYERR, still) punye grads, anta komplen kat metro. sedeh xde kosong dlm Jabatan Kmiya Mesia. xde job

nak masok pulis plak, sangkot, xbley pakai spek, xley pendek, badan kne taf. HELLO MAKE UP YOUR MIND, budak 3.7+ majority rabon menyedot ilmu fil-khutub (brader yang komplen ckp lebey separoh klassmet rabon) and pendek. NERD hello, CSI xde yang ensem2 mcm latino Eric Delko or se-cool Horatio Caine dalam tv saje. tunjok sket gua CSI pulis mesia macam lisa surihani. hado? nan hado. lisa surihani drag mungken ado. brader yang komplen tu khabor, sekor je mamat senior die masok pulis. hey budak2 cantek tak blaja forensik jadik CSI. budak2 santek masok Cleo Most Eligible Bachelor ok? ttibe.

yang sisa2, jadik cikgu, keje kilang jadik chemist or jual insurans (ok gua tambah). (gua wonder ade yang jual kek cam gua x?) xde jadik CSI pegi crime scene usha sos-silawati, altantuya, korek jubo mamat kne liwat etc sangat pon? ape motep blaja gile2, dapat ANC, jadik cekgu? lu aja entomology kat student hey?

Ya Allah. Rahmah.

thank you UassM yang rejek gua awal2, sebab kate pointer gua busuk and x layak nak campor kanak2 istimewa uni-apex yang propa berdarjat lebey special, UkayM yang pusing crita macam gua nak masok uni of rajinikanth, and last, UaiTM. UaiTM di ati konon. nak masok blaja pon kne pakai politik. ugh pundek. FAKAP. siyes.

Ya Allah. Rahmah.

mesia adelah country yang paleng susah nak tuka course. sukati gua la gua suke buat banyak bende. nak tuka future gua. lu bagi salah budak, budak x dpt folo, budak drop out. bazir space. bazir opportunities utk org cam gua yang nak blaja gile2 desperet segale? wahai mesia, gua nak kawen ngan arab ke mat saleh ke hindustan kashmir ke, awek comel japan ke etc whatever. tanak dudok mesia. babai.

ok bebalek kpade brader yang komplen kat metro tadik. oh sedeh. xde keje. ai yang graduate cikai UaiTM yang orang kate cikai pon xde job. lu pon xde job. ngeh2. eh. tabaek gelak. sian die. sian ai. ai tak suke orang gelakkan ai u know.

lu orang pegi la 7E beli paper. malas gua nak elaboret sini. kat hmetroonline tadak kot.

2011 dikatekan secare propa, ramai nak pencen. so ramai la nak brambos, kasik pluang keje kat noob macam gua. betol ka? resume da sent. kite tunggu n lihat. kalau habok pon tadak, maka, dengan ini...








ok xde plan. matila mekkk.


xpe. Rahmah datang all the time. kite je x sedar. by the time kite tolak Rahmah, baru Musibah datang ganti. hati-hati.


p/s: rindu laot. pantai. ayor nyor. kl ujan everyday ai tabole piknik kat klcc park.



hepp. hujan itu Rahmah.


...




Jumaat, 26 November 2010

6 month.

konvo gua besok. tengah hari. siyes, gua takde semangat. diploma je kot? da la x dapat ANC? ape nak di-sronok-kan?

grad radiology uitm MASEH menjual kueh and mengharap belas ehsan mak bapak & orang laen untok idop. what the hell hidup macam sampah sial? no. i blame nobody other than myself. gua malu. sape kate gua taktau malu. kalau gua ade duet, xde gua nak mintak2 sedekah jariah lu orang.

menjelang2 konvo la kan nak feeling2. motep nak feeling2 skarang? gua rase 3 years course is such a waste. duhh. like really "orang laen senang je dapat keje?". i am not orang laen. i am me. no matter how i try, i cant get a job.

"knape xnak keje 7E ke? econsave ke? secret recipe ke? kate desperet sangat?". like seriously, ive been doing various job, mcm mike rowe, painter, welder, grinder, tukang besi, designer, locum spital, baker, wedding planner etc. jangan cakap gua x usaha. lu pandai cakap. buat tengok?




okay2. tak bole emo.

harus la berbahgia besok. hari konvo. my 1st konvo. naek2 stage, amek ketas, dah. turon. balek.

jangan despair. JANGAN. Allah ade.

...

Isnin, 1 November 2010

Leona Lewis punye story




sape sangke kakak leona and hadek2 veronica ade depan mate secare free? few feet away? and ticket masok x wujud? changkat buket bintang lagik? ayoooo kadavale! fengsannnnn! punye la awal gua datang. semangat neh. bittersweet who? tak minat. angrybird? tak kenal. gua kenal leona lewis je. suke nyanyi utk gua seblom tido lagu Run.

i am volkswagen enough. das. outo. pose henry golding yang gojes.


maksaklahnye. bile buat street concert. bangla2 pakistan2 boyan2 segale start la mengejoinkan dirik. ayooo sakan nganbek video bagai. arab fanatic yang sial tangan takbley dudok diam telibas phone ikram tecampak masok longkhang.

patot nak masok tengok kne check ic dlu. ketiak masam, ketiak basah, bulu banyak, mulot busuk, kaki klepet, pervert, pedophile etc pon xley masok. geli sial. eee jijik.

semua demi kakak leona.

minat leona bapok? cakap baek sket. lu minat marilyn manson, jantan sangat la. nan hado. jangan poyo. skati gua la nak minat kak pah ke, rohana jalil ke, sape ke.


tq Roi. gua curik gamba2 lu. camera phone gua agak fail cam lahanat. kakak leona sangat gojes. walopon bepeloh2 macam mamak roti.

feel sorry for ikram, my crazy buddy. kne tolak, kne pijak, kne pelok tangan benggali bebulu cam beruang. mungken terase tengiang2 sampai ke tido.

yeah thank god die x kasiktau mane2 press ke, radio ke pasal kakak leo. kalo x, nan hado gua nak pegi nengok ramai gile umat.

halloween party pastu? pub? sorry tak minat. gua join anna and the gang kat mali's. shisha la sangat.


p/s: havang bruno mars, bile mau mari? i melanju u brainbrain nak? :D

Selasa, 26 Oktober 2010

hikayat chenta chandu chowkit.


sudah la sudahhhhhh..
ku harus pergiiiii...
(sile ikot tune khatimah chenta-6ixth sense).

tak penah2 gua layan lagu 6ixth sense yang leleh2 ni, tetibe maen kejar2 plak dalam corpus callosum hotak gua neh. motep? cikaro bawah ni la. haihhhh

tak floles pon muke? bekawah gak cam gua? asal orang cakap fasha sandha chantek, gua tak cantek? *ttibe emo x memasal. anyway, you memang hebat blakon watak slutty and bitchy. gua caye dowh. comellll

gua blame 2 olang pompuan dlm umah ni suke sgt tengok drama mlayu maghrib2. temasok la mat kopok yang x reti2 nak SPM, melingkau plak depan tv tgk drama mlayu. (KO BIA BETOL CHIKKK)


siyes. gua tak dapat job kat sini. sebab gua tak sempat nak interview. hangin je kuwa ayat "fresh grads sile balek, tinggal resume je. weolls x hadap nk interview uolls yg xde experience ni". fuck you. abes fresh grads nak keje ape? tea lady? tukang kebun? drebar? peon? eh eh geram la? resume yang gua tinggal tu buat mende? balut nasik lemak?

dear loser,

dont stop believing. bukan rezeki kau. congratz kak fara and rose. keje tibai je elok2. gua envy korang. gua maseh tejelepok dalam dapor ni buat cake xde permanent job.

i'm not pathetic. juz a lil bit unlucky.

ughhh konvo seyhhh. at last. macam lame gilak mase gua abeskan nak dapat skrol bodo2. ayooo eksaited cam sial da neh. behempas pulas dapat gred elok2, STILL SUSAH NAK MATI NAK DAPAT KEJE, TAKDE MAKNE!. okey emo lagi. heh. kalo x kene batang idong sendiri (or batang sendiri buat havang2), anda xkan rase sesenak gua mcm skarang neh.



gua paleng obses la men mende neh. Angry Birds. menembak2 mak2 hayam melawan babi yang curik telor2 burong sekalian. sangat entertaining sampai tak kesah anak bini makan minom mandi segale.

gua nak demand sumthin. konvo gua, gua mai dai (takmau) teddybear ke, teddygoat ke, teddypig ke etc etc. gua nak angry bird plush doll series. (inner soul yang gurlish sangat kann). hey hey limited edition kot. kne order online T__T

ok bye. wajib workout. bile ayong suda panggel gua "WOI GEMOK" kuat2, itu membuatkan gua tebakar.

p/s: hamster gua ilang. hilang? ahhh. kalau die nk balek, die balek. kalau x, gua beli laen. sape suro larik. bukan gua tak kasik cukop makan minom love sume. bagi lelebeh lagi ade. x besyukor punye menatang. derhaka. sial. ugh. i miss you. T__T


...

Rabu, 20 Oktober 2010

20102010. tiru Bella.



1. Tiade achievement yang memberansangkan yang bole meransang gua, mahupun lu. bukak kedai kek je. singgah la mai.

2. Berat badan maseh consistent, dengan shape perot yang menyedehkan. bejaye mengumpol 2 inci muffintop so far.

3. kerap lapar, dan semaken panas baran. akibat penuaan. wajah floless di invade pimple kat petengahan umor cam gua neh. mase mude2 xnak plak naek.

4. Chenta, itu indah. :D

5. depan pc all the time sampai radiasi fr screen ni menyocok2 iris mate gua. naseb baek ade innershine. ngeh3.

6. Kelimomo la. pantang di kaler bulu kepale neh. tapi da santek da. AngryBird style.

7. Hayley Williams. i miss you. i love you. i do. im weaing ur band tshirt now. still.

8. Tak mandi. tapi body bebau marshmallow. mau bau lebey dekat?

9. KOnvo akan datang. mai la datang konvo gua. dengan syarat. bawak present. tanak teddy bear. tanak bunge. bawak bende2 yang bole dimakan. and sedap. motor ducati monster sbijik di alu2 kan.

10. yes. rindu yang jaoh dan yang dekat. T__T

11. Krung Thep Maha Nakhon banjir. takot la. bom la. ahhh ade gua kesah? heh. x saba.

12. Ye Dil Kya Kare theme song malam neh.

13. menunggu uitm dengan sabarnye. AS233. bole ke neh.

14. HUKM, UPM x panggel pon? tipu tau.

15. Bajet 2010 is such a big joke. 5 billion for 100 storey building? KAMON. gua x minat sume tu. KLCC paleng tinggi sampai floor kinokuniya je gua naek. atas punye atas x minat. 5 billion bikin duet scholarship kan best?

16. tak bole tengok cake da. muntah! muntahhhhhh!

17. lengan suda sedap digeget. perot dan pecs maseh x mcm Nikolai Crisostomo. 11 weeks to go. go abalone go.

19. i juz put status kat YM "PENIS ANYONE?". dekat 30 window buzz. mase gua tarok status bodo2, macam invisible je NAN HADO yang tegor. ingat da mampos sekor2. ngeh2 syaitonirrojim btol. kote ke, pepet ke, same je. mase mendelete2 yg x bekenaan hey!

20. 20.10.2010 suck. 2011.2011 better kot? we'll see. :D




this is Anne. the most gojes and weirdest top model ever.

Khamis, 14 Oktober 2010

Dengan nama Tuhan-mu, besabar lah.


pathetic

ade lagi hadek2 gile impostor pakai gamba orang laen bajet hot padahal muke perompak, bertanye soalan yang sangat2 tak appropriate yang memusnahkan hari2 indah gua kat fesbuk. dik, kalau man memondan, nak melach, jangan la datang kat gua. punye ganas nan garang muke gua, lu ade bran lagi nak datang dekat.

madness. orang yang suke kne sexual harassment xde plak kene. adoyai. ni baru sikit. gua tak sanggop kopi pes segale2 khilaf.




order 255 cake siap arini. sempat siap

kpade yang tak mampu, di-nasehat-kan, toksah la order2. nak gile2 punye murah, gua da kasi tahap untong makan pasir je. susa la deal ngan orang yang bajetnye pasal makanan cukop2 je. pakai bole plak mahal2. zara la, pakai bag coach, perfume gucci guilty, kasot jimmy choo bagai. bab2 makanan nak cekek darah. lu xtau gua behempas pulas nak proses and kasik lu bende yang terrbaek lu makan, and jadik darah daging lu.

siyes gua tak paham badigol2 camni.

nak banding gua ngan cupcake chic la, wondermilk la. haaaa pegi sane tengok, bole kasi price yg gua bole provide kat lu ke tak. naaaaaaaaak jugak mintak murah. sanggop tu tolak itu tolak ni. nak jimat 2 buat event sila makan biskot kering je. parah la camni. gua buat bisnes. bukan buat tabung amal sedekah cupcakes.

memang agak racist ngan kaum sendirik. melayu suke bekire bab2 makan ni. barang kek mahal. gua bukan nak cepat kaya hentam lu harge mahal nak mampos. hagak2 la. gua tau halal haram. xde maknenye gua bole dapat untong 500% .

memang customer gua majority student. nak yang grand2. sedap2. cantek2. gua da tarok cupcake se-grand (even better) than kedai cupcakes commercial [RM3.50+], yang lu bole dapat [rm1.50] per cake from gua. tu pon sarcastic2 kate mahal lagi. potong kepala gua please?

kalo deal ngan cina, lagi mampos lu "haiyoo ini fixed price maa. lu tokse beli, olang laen akan beli lor" (slang cina kelantan).

lu mampu makan fancy2 beli segale bende kan?

kek secret recipe yang mahal nk mamp, padahal, trust me, gua keje secret recipe dulu, x seindah yang korang sangkekan. haa haa. kne tipu. padan muke lu.

gua tengok fruit tart kat delifrance hari2 habes. saiz fruit tart yang besar papercup kuey raye dijual sehengget lapan puloh lima sen, abes macam goreng pisang panas. ayoo. mampu plak?

hey. tak paham la.


sile tenung gamba ni lame2. part yang di highlight merah tu, menyatekan bahawe ade masaelah besau punye.


Rabu, 13 Oktober 2010

life. heal. cupcakes.

gua tulis sambel sruppp sruppp bende ni. musim panas dowh. gahaa siang malam cendol.

omaigod. penoh sawang la? yes. tetibe malam2 kames ni datang plak tebiat nak mencerca sumthin kat blog ni.

Allah do works in mysterious way. bile gua rase idop gua nak berakhir, Allah pesongkan chapter idop gua masok chapter baru. yang gua tak penah2 bayang. yang gua tak penah nak plan. gua redha. kalo gua tak dapek nak tanggung, xkan die bagi condition yang gua takley telan.

macam2 orang gua jumpe. yang ikhlas tolong, time kaseh. yang nak benefit balek, kalo gua bole kasi, gua kasi. kalo stakat tolong denga keluh kesah, tapi pulangan gua kne kasi body gua, lu silap besa.
red velvet. gua mampu. lu mampu?

yes. gua takde permanent job lagi. study tah kemane. skarang bukak bisnes. bukan jadik mak hayam ye uols. gua bukak bakery. checkout [http://thebakeryzer.blogspot.com].

hape jadah amek radiology bukak bakery? well, kalo bole gua buat byk mende. modelling (mampu?), amek upah nyanyi kat org kawen, wedding planning, keje starbucks, buat lokem kat pantai cheras, jual karipap creampuff fruit tart kat staff spital sume. ingat gua x dapat permanent job gua worthless? xley idop? again, lu silap besar. :D

ikram, daos, bella, ayong, ibu ayah, kak fara, nua, niff, anna dan laen2 makhluk yang bekenaan, yang paham and getting me back on my track, thank you. so so much.

eee tomey (abg maher posing mase press conference kl tower)

pastu havang ensem ni pon banyak tolong gua. sorry la der, x sempat jumpe aritu. lu datang sini x kasitau gua la. denga2 je tiket da abes. hangin pasang dowh gua. tekilannnn. gua pegi jumpe awek gua, hayley williams je next week. nyanyi The Only Exception life untok ai ok? eee besh3.

gua rase gua da ade muffintop la skarang. cam julia roberts. da tak secantik zaman muda2 dulu. takpela. muffin2 pon ade orang mau. lu tak mau, gua ape kesah. impian berbody macam Nikolai Crisostomo macam lambek laie nak dapek yo. sedeh.

pantai bangsar and pantai cheras panggel buat lokem. aiii malasnye. nanti la ye? bakat memposition patient gua da karat la.


p/s: i love you. *ttibe

Khamis, 12 Ogos 2010

nak pakai braces gigi free?



hidangan yang messsssssti, wajib ade.


2nd ramadhan. masok ke-3 mase gua tgh tulis neh. mak aiii musim panas. bape kali mandi? toksah tanye. da mcm badak da dudok bwh shower (sambil tutop rongga ketat2 of kos la?).

sian gua nengok ayah tengah grinding tetengah paneh bute rembang, ngan welding machine yang paneh plak tu. i juz wish bole hidang ayor sirap sejok untok die. hehh. puase ye. kecuali untok hamba yang bekerja keras untok tuannye yang kijam. be strong ayah. hang in there ayah. syurga untok orang yang sabar.

Mesia memang sorga makanan. baru 2 kali bebuke, gua tak jejak kaki gi pasa malam-bazar ramadhan-etc etc. oh ade. semalam. sebab pasa malam depan umah je. so beli la ayor soya ngan mate kucing. tokey tu akak kpade Miah Soya, kawan skola gua dulu. lame x jumpe minah tu. denga da anak 2 da skang. hehh.

haus gile dowh. dugaannnn. peloh2. gua tak keje dalam ekon. macam uolls. so lu orang rasenye xbole paham kot maksod "hydrasi panas terik". i cant whine. ramadhan bulan penoh blessing. syurga untok orang yang sabarrr.

of kos la mak gua masak. main dishes makan ngan nasik. kueh2 je kekadang malas sebab leceh. so kueh tunjok menjadik pilehan. td bantai buat kari ketam. gua yang allergic tepakse la konon2 amek prednisolone seblom mencekek ketam2 yang tak benyawe atas pinggan tu.

satu hal yang gua tak bekenan bebeno. dawai stapler pulot panggang. pulot punggang jadiknye. kecik la? kne bukak pelan2. kalo tak, buat braces free ye uolls. motep sangat akak jejual ni pemalas tanak pakai traditional way (pakai lidi satay) tu. nampak sangat nk cepat bagi gua mamp. sangkot kat colon kang pe cer? rabak perot i yang fragile ni you!

darah da gusi gua. pose2 mane bole tarok bonjela. sheesh.

lepas sahor maen ni ye, jgn tido. tunggu suboh. jom maen reramai weh! layann!


p.s: kpade yang bebuke sorang2, jangan sesedey.anda mampu habeskan sumenye sorang2 xyah share. slamat bepuase :p

...

Isnin, 9 Ogos 2010

Q-"why dont u love me?" A-"i just dont."

ok. senyom dulu seblom kecek2. manjang je despair ngamok2 sakan post seblom2 neh.

menjelang ramadhan, scare sah la kalo ikot kalendar Qamari, gua suda setua 20+++. sebab mak gua branak gua 29 Syaaban. besday la jugak. sila wish skarang.

anyway. bende datang and pegi. orang datang, orang pegi. duet masok, duet klua. kawen, cerai, kawen laen, cerai balek. makan sedap2, mahal2, klua jadik taik. sehat2 pegi gym, saket2 msok spital. the cycle of life.

seblom tu gua nk mintak maaf kat Ime Zin, my bff sampai mati. ampon sesangat x jengok, x amek kaba, x amek pedulik, x hadap nk say goodbye pon, atas pemergian lu gi bumi sunda. gua sedey. kadang2 nyesal. but, trust me. sgale bende gua buat, ade reason. harap ketemu kat bumi sunda soon. i'll be watching u. be safe. and take care. i miss u. i do.

comel x kak paj ngan i?

to kak paj, Happy 5th. patot la rindu gile2 arini. kemuncak bulan ngambang penoh rupenye. haha. i miss lu gile2 ni kak paj. cane? xpe2. MISA punye dinner nnt i sebok2 la ye. :p

to bella, daos, mekaseh menghibur, meneman, menawar ati yang kusot. maybe lu orang pikir lu orang x buat pape pon, but utk gua, lu orang da buat yang terrrbaek. dulu gua tak caye kawan tu ade mase susah. sebab kawan datang mase senang je. but lu orang tak. kot?. heh. terrrbaek.

jom panton jom.

singgang ikan cicah cuke,
panggang ayam penoh jelage,
bulan ramadhan xley mulot puake,
temasok la mate, kaki, tangan, kote sume kne jage.

to kak paj, ikram, daos, bella, bobby, geng bas skola uitm puncak, geng umah atas, umah bawah, umah tengah etc, azraf, ime kat sunda, ayong, yang kenal, yang tak brape kenal, yang buat2 kenal, yang suke, yang tak suke, yang menyampah, yang rase nak pijak2, yang admire dr jaoh, yang ade niat nak longkhong i, yang kekasih x dianggap chewah!, yang tua2 keladi, yang muda2, single duda, janda anak 3, etc.

salam ramadhan uolls.



p/s: harap dapat le kompol sbanyak mane yang buleh taun ni. wahai Tuhan langit & bumi, kuatkan aku.

...

Isnin, 2 Ogos 2010

How people treat you is their karma; how you react is yours.


36000 rakyat Mesia jobless last year, 2009.

yeah. you're totally jobless. understood.

yeap. you're unemployed. sucks to be you.

ahha. you have no money. so you're not so cool.

wow. you're a big boy, and still a burden to your parents? what a loser.

you went for a holiday, and didn't bought anythin for me? a budget holiday? pffftt!

you av no job. so you tak setaraf ngan i. sorry.

penganggur? jual anggur? ala2 mat rempit la lu ni? mat rempit pon ade moto beb. sheesh

fine. no money? totally fine with me. yeah its fine. fine anyway. fine sgt!





maybe kalo x kene pekong kat dada, tak rase la lu orang. kan?

well, plan bertukar. gua tak tulis naseb gua macam ni. hasrat, impian, dream gua nak sambong blaja tetibe hancusss dek keje2 staff krajaan yang ala babi kimak hasil kejenye. gua memang bodo la kan. sebab takde bekap plan. nak sambong blaja swasta tak mampu. da lambat. sume da lambat la pendek cite. gua da buat macam2. bukan dudok mengangkang je ye. bukan taknak. bukan tak mau. tak dapat. tak bole dapat. tak paham ke? asal bodo piang sangat x paham bahase? ingat gua dudok goyang kaki je kat umah mak bapak suap makan? waklu la kalo lu pikir camtu.

ingat gua ni kne sponsor ke? lucky sgt kne sponsor jpa, petronas, sime darby, biasiswa raja2 mlayu, lepas grad teros dapat keje? gua lepas UiTM la babi. lepas grad kne carik kje sendiri. mase practical pon kne kuwa duet sendri. GUA TAK LUCKY MACAM LU! iye, gua suwey. lu yang kne suap dapat peluang macam2, bangge tak dapat status graduan x dapat keje macam gua. lu kesah ape? idop gua. skati gua la.

ade ke manusia penah tarok kat column "your ambition" dlm idop die as a penjual anggor? dey macha, kalau gua ade utang ngan lu, baek lu cakap depan la. takyah kias2. gua usahakan baya balek kalao ade. kalo takde toksah nak kecoh2.

lu keje dalam ekon. gaji riban2. mewah. sume nak bole dapat. ade gua kesah? ade gua kacau lu? takdeeeeeee kan? ade gua mintak duet lu? lagi la takde. ade gua mintak jadik cik cur ngan lu? mintak maap la bebanyak.

der. gua da anta resume puas da. lu x tau cane idop gua, lu jangan nak mandai aa? ingat gua tanak keje ke? nak jadik surirumah je? waklu. gosh i hate you. blaja pandai, ade keje, mewah, prangai cam kimak, idop tak hepi, suits you well.

spatotnye lu doakan gua dapat keje, doakan gua kay-ray macam lu. so gua senang la kasik sedekah jariah kat lu. ni tak. lagi sumpah2, sindir2, hina2 lagik. gua manusia beb. manusia hebat. takpe2. you'll see. you will see.

beb. susah x slamenye. camtu gak senang. so behagak2 la. bile bende naek, mesti jatoh balek.





you will see. dengan mate yang tebeliak. tunggu. siap kau.






p.s: kacau jek hangin baru balek cuti2. :(


...

Khamis, 29 Julai 2010

things happen for reasons.


bile inche azar says "i'm sorry, i screwed up"

stiap kali buat salah, tu je yang bole lu cakap? is that all lu can do? kamon bro. kasi reason betol punye real la.

to azar.

~"lu memang takde ati perot. kaki pusing cite. mean. mean. mean. ignorant. sebok la ngan lu punye falsafah idop "its for you to decide. my heart is full of dust and sand". cam cibai je kan? heyy kau ni sape? nak maen2kan orang? org buat baek, ko kasi taik. lu pehal? kimak tol"~

wana know sumthin?

i soo can pretend. i can be good. good in hiding all of these flaws. macam pompuan burok or pondan arbok yang muke pecah umah. pakai la mekap MAC ke, bobby brown tebal2, sampai nampak cantek. yeap. memang fitrah manusia. tak boleh nampak bende tu cacat or burok. kalo boleh sgale bende nak licin, nak cun, nak ikot ngan taste, nak yang terbaek. kalo bole sume nak tacap. tapi gua nak tanye la sket kan. perfect? WHO IS?

i can be everything u want me to be. i can be perfected. i can be molded. by you. i can be ur puppet. ala2 marionette gituh. yang ade cross wood kat ats. patong gerak2 pakai tali. gua bole jadik anjeng lu. baling kayu, pegi kutip balek. nak pegi mane tak boleh. rantai kat leher tu mesti. jadik mcm lembu pon ok gak kan. rumpot da trim, susu da abes, daging bole buat burger in the end. sume part badan gua. jasad ngan roh. gua bole bagi lu pakai. nak yang perfect? WHO IS?

bab pusing2 cerita. "kalau you tak tanye on something, tapi i tak cakap about that something, bukan tipu namenye kan?". mintak maaf. dosa yang sangat besar akibat bebuat demikian. kan? lu orang tak penah buat cenggini? like, seriously? memang x penah cheat on something or somebody? never tell lies? never keep any secret to anyone? WHO ISN'T?

bab xde ati perot tu. lu nak gua jadik emosional la? ok ok maybe lu cakap gua takmau emotional sangat. behagak2. excuse me? ape lu orang nak ni? sape je bole puaskan ati lu orang? WHO IS?

i am the way i am. gua banyakkk je cacat. gua tak mintak pon lu suke kat gua. gua tak mintak pon lu benci gua jugak. things happen for a reason. gua ade my own reason. lu taknak paham reason tu, gua nak buat cane? gua tanak mould lu. gua tanak lu jadi perfect. sumpah demi Tuhan langit, tak penah nak harap kawan ngan orang yang terrrrlampau baek. baek? squeez me. WHO IS?

bak kate lu lan kan. gua emotionless. tak hadap pon nk express everythin on lu. nak share2 sayang2 jiwang2 sedey2. selfish. selchicken. selpig. like seriously, at the same moment, gua tak penah ade setitik feeling pon nk hurt lu orang. kalau gua bitchy sangat, kalau gua nak buat jahat diam2, like cheating ke, curang ke, tipu ayam ke, depan semayang jemaah, blakang pegi buat maksiat ke. seriously gua bole buat. drama. sinetron. sgale2nye indah depan lu, blakang tetap same buroknye. untok kepuasan lu. nak?


abestu, gua takyah puas?
what's my purpose of life? to satisfy people?
WHAT AM I?

yup HablumminAllah. Hablumminannas. buat baek kat Allah, buat baek kat manusia. i'll repair myself. i'll be better. but i'm not sure that i can be the best. can you?





ok. da tau da cane nak cakap.

bukan "i'm sorry, i screwed up" lagi da. tapi "i'm sorry, i am human"..

accept me the way i am. and i'll accept you as the way you are.




p.s: life's hard. so when the time is hard, and there's no way to turn back, as He promised, He always be there. for me. subhanallah.

p.s lagi: slagi takde mention name jangan sentap. takde kene mengene ngan lu.


...

Ahad, 25 Julai 2010

telan mati mak. luah mati bapak. simpan, gua yang mati.

sile bace sambel denga lagu sara bareilles - gravity.

langit tak slalu cerah. langit pon x slalu mendung jugak. kadang2 ade petir, which is membuatkan lu orang tekincit. kekadang ade pelangi, buat sejok ati yang keras, macam ati gua. kadang2 hujan, abes banjir kat singapore. kadang2 gerimis2 manje buat segar2 bunge ala dewdrops kat cameron gitew. thats the nature of living things. ade naek. ade turon.

slepas macam2 tamparan demi tamparan. kehilangan demi kehilangan. trajangan demi trajangan maot. caci maki sumpah seranah. pandang rendah. pandang slek. pandang hina. jatoh smaken jatoh.

gua pon smaken despair. sedih toksah cerita. putus asa. i do tried to run away. as a kind distraction. but obviously, fail abes! delirium. halusinasi. keep on blaming myself. even putus asa pada tuhan (akibat kejahilan gua. yes. gua jahil. gua admit that). gua tak trime nasehat n support orang da. mase macam da setop skejap. dalam kepale pusing2 "kau loser, you suck, kau loser you suck!" all the time. yes. gua gile. it was like, the end of me.

kemahuan untok study begelodak. tenyate bile 1 jalan tutop, riban2 lagi jalan tebukak scare otomatiknye. gua tak penah plan hape mende pon slame ni. sambong kat sane. sambong kat sinun. sume gua da usha. kemarok nak blaja sesangat. desperet kan gua neh? cam cibai je idop

plan da buat macam2. blaja. gua da usha kat CUCMS, cyberjaya. amek MBBS. "encik, yuran saje 25k per semester. utk MBBS ade 10 semester. so sumenye 250000 saje. tak temasok yuran2 laen, buku, asrama etc etc. bole apply MARA. sile la?". telan air liur skejap. 25k per sem? nahh. lupekan saje.

pastu usha lak zagazig. syam kate murah. yeah a lil bit murah than cucms. but during 1st year kne sendiri. pastu usha IMU, mahsa, msu, and everythin else yang bole trime gua smate2 if, dan if ever i can PAY for a single cert.

gua tanye mak gua. "mak.. gua nak sambong blaja.. gua takde duet.. cane?" mak gua pon tanye la pasal mara, jpa bodo, ptptiputiputipu etc etc. gua pon cakap la "mak, skang ni susa nak mampos nak dapat scholar. 1st year sume kne tanggong sendiri. ngan result diploma i yang "UKM TANAK HADAP NAK PANDANG LANGSONG tu, nak dapat scholar lagi la cam cibai. konfem2 tak dapek la jawabnye."

gua nampak mak tarek nafas. hembus pelan2. mate die macam da letih. ade sikit hampa. ade sikit despair. but still, ade sikit hope. die pandang ayah yang tengah grinding kat luwa, keje tengah panas everyday, nak kasi anak branak 6 orang 1 umah makan sampai kenyang. yes, bapak gua tak keje specialist spital, accountant bank, lawyear, die handyman saje. mak pulak tukang jait yang jait macam nak gile, sampai pagi raye pon, sendiri punye baju tak siap, smate2 nak gain duet makan yang gile babi punye ciput. sume untok anak2 nak besa.

mate mak cam basah. mase gua bgtau result pasal ukm kimak tu, mate mak cam basah sket. die tanye banyak kali soalan "abes camne? abes camne?". gua nampak sangat die punye hope yang tinggi melangit. maaf mak. gua tak layak. orang tu tanak trime gua. gua takley buat ape. gua da cube. bukan gua tak hingin kan?

demi Allah, plans do change. abruptly. laen yang kite plan, laen gile yang jadik.

mak cakap "nak, ayah ade duet sikit. kalau nak, mak bole la kuwakan pencen ayah tu. tak banyak. skang ni memang sempet gile nak. blaja mahal, tapi xpe, its worth it. bukan senang nak senang. pakai la duet pencen n duet from savings dulu. mak tau lu nak blaja. so go on"

mashaAllah.

begegar dunia kejap.

mate pon basah. taktau knape.

timbul 3 bende dalam kepale hotak gua.

gua ade 2 adek kecik, soon akan further studies, nak kne pakai duet lagik?
gua anak jantan 1st, gua suppose to tambah duet mak bapak, instead of sucking em out sampai kering.
timbol suara halus "buat sumthin yang gain money la bodo?".

mak bapak sanggop korban camtu, demi anak. gua tak realize tu slame ni. tu saving untok ari tua die. nak pegi haji. nak rase mewah sikit. like seriously, gua memang bukan orang senang. tapi xdela melarat sampai masok besamamu. mak bapak besakan gua buat macam2 keje. skang gua da tua, baru gua realize? masyaAllah, mane otak gua slame ni? ape yang gua bagi kat mak bapak instead of susah payah n perah diorang sampai dorang mati keras?

NO! STOP LA BODOH!

anak derhaka btol. masyaAllah. derhaka? mane bau syurga untok gua nnt?

skali lagik begenang air mate. maybe korang kat luwa tak feeling. tapi bile kene batang idong, da tegolek macam mat rempit masok bawah lori. baru nak sedar. itu la gua skarang.

gua cakap (sambel tahan nanges sebab ego jantan) "mak, takyah usik duet tu. xpela. gua pikir nanti eh?"

mak angguk. sambong jait. gua tau. mak ngan bapak da tua. tambah probs gua, kalo orang biase, x tahan, konfem2 jadik gile. mak bapak gua memang superhuman.

xpelah.. tengok la macam mane. cerita gua tak end kat sini lagi. sgale bende yang sangkot, akan teburai jugak.

1 malam. gua bace surah feveret gua. The Merciful (ar-rahman. nak jugek in the mat saleh language). "nikmat tuhan yang manekah yang kamu masih dustakan". Allah ulang banyak kali. yes. untuk manusia yang slalu lupe kat Dia.

bikin gua lupe sgale probs, sedeh, despair. dada jadi lapang. hati jadi tenang.

takde ukm, tak bemakne idop ends here. tak blaja tak bemakne idop jadik celake slamenye. tengok kawan sambong blaja, takde makne nak envy2nye. bak kate orang, kubor masing2. idop pon masing2 la kan?

orang2 cibai kat luwa sane kate, "ala small matter pon nak kecoh, nak sedey2, nak tulis2 kat blog. prangai cam babi je dak ni. ngengade btol. manje sangat!"

well all i can say "this means everythin. more than u ever wanted. kalau da kene kat batang idung, baru la sedap2 lu paham kannn?"




so what's next?

i dont know. i just wana be happy. at least for awhile.


trime kasey daun keladi buat lu orang yang kat luar sane jadik topang untok support gua dari tegolek dog. love uolls. mak, bapak, amponkan gua. gua tak jadi anak baek. nanti gua repay. ni janji gua. JANGAN OSEK DUET PENCEN. heppp babab karang.




...

Khamis, 22 Julai 2010

"maaf encik, encik ni sape?" gua atok lu. kenal?

you make my life such a joke. such a lousy dirty joke tau tak? cane Malaya nak maju? oh my Allah. the greatest blasphemy in my life. thank you uolls yang buat keje macam cibai.

it has been more than 2 month, ive been struggling like hell, juz to seek for a slight opportunities to further my studies. gua tak mintak study abroad. gua tak demand scholarship penoh ribu2. gua mintak tempat nak masok blaja. terok la tepi pintu klass ke. ujong lab ke. blaja through skype pon. gua sanggop. tapi.. haih.

gua call ukm la pagi tadi. lepas gua dapat result yang SUKACITA ANDA GAGAL PADAN MUKE LU HAHA! rabu lepas, gua tak puas ati. sumthin is wrong. gua call balek kat department BPP. ade makcik ni angkat. staff situ la. gua tanye. ape status kat ukm. dapat ke tak?

die jawab. "encik comel, name encik takde pon dalam rekod rayuan. slalunye kalo ade orang apply ade je dalam sistem. same ade yang dapat, ataupon yang direject. encik buat rayuan ke tak ni?

muke gua da naek biru denga kata2 kufur akak tu. dengan sopan (still gentleman lagi) gua reply "yes i did, puan. saya da anta 4 copy rayuan untok folllow through time by time, siap ngan cop terima. lepastu 2 fax siap surat sokongan plus detail and MUET. knape ttibe takde? bole tak cek bebetol"

akak tu reply la "jap ye cik (pas 4-5 menet gua tunggu ngan otak yang serabot). Encik comel, name Nazarul takde la. Nazatul ade. sure ke encik anta ni? anta kat sape? oohhh en nozali. sepatotnye ade la dalam record kalau encik da anta."

gua muke da jadik merah merah manje ala Humaira gitew "kak, name saye NA ZA RUL. bukan nazatul. saye takde pepet ye. tukar jantina pon tidak. dengar kan suare jantan saye yang garau neh? akak tolong check eh. nanti jap lagi saye call balek. time kaseh"


pas sejam gua call lagi. sebab hangin tak puas ati. konfem lu pon buat bende yang same kalo bontot da panas kan?

"hello kak cane? eh yes. fakulti sains kesihatan besekutu. yes, saye anta BY HAND segale bende bentok rayuan kat pihak BPP ukm. siap ngan surat sokongan lagi. ade cop terima dah. cane pulak bole ilang? HILANG? TAK JUMPE? nak cakap ngan en nozali kalau die ade situ please. tenkiu."

jangkaan tepat "en nozali takde. ilang tah mane ttibe"

pastu akak tu tambah "dik kalau nak sambong course ni lepasan diploma mau 3.9. paling cikai nak 3.7. pointer adek tak cukop ni."
gua reply la "ehhh tetibe cakap pasal pointer. kak, kalau saye tak layak, awal2 lagi saye seda diri. saye pon tak hadap la nak mohon course ni. saye tau ukor baju kat badan sendri. akak takyah la nak cakap saye yang bodo tak seda diri kat sini. saye reti bace. saye da buat sgale bende research suda. ape lagi nak?"

akak tu maybe da fedap "mungkin ade lagi orang yang lagi layak kot. borang encik takde ni"

i reply "of kos. akak nak cakap kat sini sume rezeki tu masing2 ke? yang saye kureng layak la? yang saye ni tetibe tak penting la pulak? drama la akak neh. ape cer neh?"

pastu gua pon pegi la tepon "cable". as the last resort. gile tedesak gua. i'll do anythin. beat that. tepon la kiftiah tu. die kate xde pape pemohonan rayuan name Nazarul Azman pon. i was like, HEYYYYYYYYYYYYYYYY ade cop uk trime my document ok. suke2 je lu buat surat2 gua bikin balut nasik lemak ke hape?

pastu "dik, tarikh tutop 26 ni ye. sbb next week sume da masok blaja. kalau nk proses, cepat2 la eh."

hey tu probs gua ke? gua yang x mohon ke, lu yang x proses, siap ilang2 plakk. kimak lu suke2 je?

surat, it was like 4 copy, sume ghaib? fax bedaftar? xde masok record ke kalo fax dr org penting? like, gone? it seems like every drop of my sweat, blood and humility da wasted camtu je. gua left uitm to seek for better opportunities to change my life. but seems like, yang gua kejar abes terabor lari tak dapat, yang dikendong lagi la gile cicir. life's such a big joke. the stupid one.

like, hey ape kene ngan Malaya? nak seek for a slight peluang nak further studies punye la susah nak mamp? cane mesia nak maju? anak mlayu lagi? konfem la most of mesia punye govt staff buat keje sambel lewa. macam cibai. besok2 anak lu nak blaja gile2, jadik cam gua, ape yang akan lu pikir? hmm?

p/s: im so gona fight. i hope you're with me. bukan senang nak senang.


...

Rabu, 21 Julai 2010

tak boleh, tak dapat. bukan tak nak, tak hingin.


everything i need. and more. this is it. but..
gua da agak da. sebulan dua tak sedap ati. ni la yang jadik.

gua pegi ukm sendiri. ulang alik ngan abang am. for 2 bulan lebeh struggling macam orang gile. sampai naek boring jumpe encik nozali kat bpp tu. sampai nk jumpe kiftiah jumpe ketua penolong pendaftar lagik. mini transkrip, surat2 tulis sendirik, muet amek cepat 10 ari dari tarikh result kuwa, surat sah tamat blaja, siap jumpe pengetua skolah, mintak sokongan YB lagik, mintak tolong org dalam sume.. maen care elok, care kotor sume da.. ape lagi nak..

en nozali kate "anda telebih layak". oh really? i knew that. ok ukm DA KASI GREENLIGHT. konfem la masok 2nd intake. siap kasi briefing la sume sakan. gua pon ngan penoh semangat bekobar, yes, this is all i ever wanted, more than everything i've ever chased in my life. i think this is the time. but i was totally wrong... i always thought wrong. always. ade orang lagi layak dari gua, bak pertimbangan KPT.

en nozali suro tunggu upu yang kuwakan result akhir, means, tawaran mutlak. KPT yang buat result akhir ttibe cakap, well, this is the result. SUKACITANYE, anda tak bejaya. yeah. i got twisted. gua tak realize kpt yang pegang final result, blinded by those greenlight luminescence, hope, and excitement yang UKM kasi. i was wrong. totally wrong.

jatoh melepek jap. jantong did slow down, and stop beating for awhile. minda kosong. sedih sangat. begenang da air mate. tahap putus asa "yes, God hates me. like, ALOT". fikir bukan2. suicidal, xde future, banyak buang mase, nyusahkan mak bapak. yes, makan free nyusahkan mak bapak. i should av a permanent job long long time ago. yes, syaitan menguasai kejap. gua lemah. so gua despair.

orang laen sume sambong blaja.. gua je stranded doing like, NOTHING kat umah. gua nak blaja. nak sangat2. it means everythin for me. its my heaven on earth. but it seems like i haven't found my heaven on earth jugak. i am a failure. for now.

kpade kawan2, goodluck la sambong blaja. gua tau gua smangat cakap da dapat ukm. forensic course gitew. bekobar2 kecoh kat sume orang gua dapat. tapi at last tak dapat pon. xpela. lu orang continue la lu orang punye fight. gua punye perhaps, da end kat sini saje. tak dapat peluang. bukan takmau. tak dapat. gua rindu korang. gua even ENVY ngan korang gile2 sbenanye. xpelah. ade jodoh, jumpe la eh.

yang nak cakap blakang "tu laaaaa nazarul blagak tak hengat!" or "tu laaaaa smangat sangat lagik, HAMBEK KAU!" or "kau memang poyo, kejap dapat, kejap tak. mcm sial je kan tipu2 olang?". i didnt lie. i never lie in such spectra. i juz got twisted. bukan saya yang tulis pejalanan hidup saya kat luh mahfuz ye. i did try everythin a person would ever try. maaf buat sesape yang sentap ngan kontroversi2 yang gua buat.

gua da down enough sampai da tak heran da ape lu orang nak fikir, nak kate, nak ludah ke hape. penat sangat2 dah ngan putus asa. buat la ape nak buat pon.

my peeps, blaja sampai abes. ade orang dapat peluang, senang2 je, tapi buat memaen. blaja memaen pastu failed. sebok cintan2 la, hal2 dunia, pastu fail. bile da dpt peluang. pakai la elok2. goodluck uolls.


special tanx buat ayah ibu trime gua sebusuk2 manusia pon. tanx ayong for the support. tanx hanif, for ur words. i really needed that. thanks abang am. tolong banyak, like, banyak gile, more than i ever can repay u back. tanx daos, bella and ikram, banyak distract gua from probs. tanx kak paj teman i malam2 like almost always tahan maki. thanks yah.

.p.s: MashaAllah! what's next? what to do? whom to be? what's goin to happen? what's up? i dont know. i dont know, really.


...