Selasa, 9 Disember 2008

Raya punye Cerita: Smeared in Blud & Bullshit

Seblom raya:

tatkala porak-poranda rumah yang takde tangga tu, kebingitan suara ayong yang agak sengau buatkan saye trauma dp pagi hari. saketnye hati. oh bangun la juga wahai anak yang soleh. so bangkit la jugak. (kol 11, sape x marah. kan?). sesi masak-memasak pon start la. oleh kerna saye x pigi beli barang ngan ibu, so, kene la tolong ape yang temampu. msg slamat ari raye yang diterime adelah sangat banyak. so, x terlayan la. bill pon macam da naek je. saye xnak jadi senaseb ngan Ime. kan da susa nak contact orang. haih.

masakan pertame; rendang ayam. WAJIB. oleh kerana rumah yang xde tangge ni jadik tumpuan kaum kerabat dan ahli puak untauk ape jua jenis raya pon, so kene la masak banyak. kadang2, sampai kene pakai kawah instead pakai kuali besar biase. sebagai contoh gamba bawah ni haa. tolong godek2 je. ibu da sediakan sume bahan2


then macam-macam food yang dibuat untuk memuaskan ati manusia yang tak pernah puas (saye la tu). ayong dengan pastries dan dessert2 nye. lomang ade je tejual depan rumah ni haa. sampai Leha order 4 batang skali. saye x suke sgt makan lemang. pulot membuatkan saye cepat kenyang. kalau da cepat kenyang, tak boley la makan lagi. kalu x boley makan, tu adelah satu kerugian besar di hari raye.

Ni adelah kuah sambal kacang yang ade sotong. saye di-larang same sekali untuk makan bende ni, sebab resdung yang menyesakan. tapi dengan semangat raye, mati sume tolak tepi! hahaa


Mase raye:

Bangun-lah adekku, pakai baju baru.. (lagu raye). pagi2 lagi da nak kene bangon. saket jugak nak bangon pagi. dengan jubah arab and seluar yang x matching langsong (biru pucat & coklat?), dipakai la time smayang raya. ni semua sebab malam raye sebok ngan PC, bukan nak carik baju raye ke ape. macam klaka je, but Miss J. Alexander xde la kat masjid nak evaluate saye punye fashion sense. so pedulik ape.

sedare2 yang datang. kazen sume budak2 kecik. ade yang beza umor 20 tahun ngan saya. bosan la jadik nanny.

solat raye punye cerita pulak, i'm lucky dis aidiladha. SEMPAT!

balek. ape lagik. pakai la baju oren. heeeeee.


baju ni kne sponsor. untuk orang yang take part dalam korban ni. (orang yg lapah, orang yg sembelih, orang yang bediri & tengok pon ade jugak). lembu sume 6 ekor. 5 ekor kat blakang umah, tambat kat ade lot tanah lapang. hujan all DAY LONG. dari subuh. sampai la ke maalam. kalau da lembap, ape lagik, naik la bau gas metana from bullshit tuu. ganas2 lembunye. ade pakcik tu kne sepak. cian..

saye x boley tahan tengok lembu mase kene sembelih. TRAUMA. lepas da sembelih baru boley tengok. tatau kenape. tu la lagi satu kecacatan saye.

saye tolong tarek tali and lapah kulit je. of cuz la my 1st time. but, okay je. x awkward langsung. tolong angkat daging sume. besh2. but x sempat nak amek pictures. busy sangat lah. umah pak mat soto jadik port untuk lapah daging2 and port untuk agih2 kat orang kampong. mak2 dan bini2 orang sume sponsor laok, kueh n macam2 lagik. besh wooooooo..
yang xbeshnye, badan kne taik lembu basah ngan darah yang panas kaw2 lagi. abes sampai kopiah sume bau taik lembu.

Lepas Raye (still in raya mood):

daging2 yang banyak! perot yang kenyang dan mate yang sentiase kuyu.. dapor still lagi in work.

ni la salah satu dari lembu smalam. dalam kuali. buat masak ros. fewh. Gemok da nii!!

ni la agnes monica. tengok perot die. sorry sebab x pakaikan bra.
gedik jugak die ni. (xde kene mengene ngan raye)

1 ulasan:

chef hasyimah berkata...

alalala~
rajen-nya tolong mak msk :D